Dalen IL er et samlingspunkt for kultur og idrett i Gansdalen. Idrettslaget ønsker å skape et inkluderende miljø både for barn og voksne. Blant idrettsgrenene som tilbys, er fotball, bordtennis, sykkel og allidrett.

Fotball er den mest populære idrettsaktiviteten, og det arrangeres treninger eller kamper nesten daglig. Fotballklubben Dalen har vært medlem av Norges Fotballforbund siden 1934.

Dalen sykkelgruppe er med i Norges Cykleforbund. Sykkelgruppa arrangerer tilrettelagt trening for barn, og tilbyr offroadsykling i vakker natur. Sykkelgruppa trener hver tirsdag i sommersesongen (april til oktober), men har ingen trening om vinteren. Idrettslaget arrangerer sykkelritt hver vår og høst, og både barn, ungdommer og voksne oppfordres til å bli med.

Dalen bordtennisgruppe er registrert i Norges Bordtennisforbund. Idrettslaget har åtte bordtennisbord til disposisjon, og sporten er populær både blant barn og ungdommer. Bordtennis spilles i perioden oktober til mai, og treningen arrangeres vanligvis på mandager. Allidrett er et lekbetont treningstilbud for barn fra 3-6 år. Det legges vekt på lek, mestring og allsidighet, og alle blir inkludert. Barna får prøvd seg på ulike aktiviteter, som trener opp de motoriske evnene og gir barna fysisk aktivitet på en morsom måte. Dalen har også klatrevegg, spinningrom, styrketreningsrom og en innendørs skytebane.