Dalen er mest kjent for aktiviteter som friluftsliv og naturopplevelser. Her kan man få herlige opplevelser både sommer og vinter. Man kan oppleve naturen til fots, på ski, med sykkel eller med hest. Det tilbys aktiviteter til hele familien. Dersom man liker å ta naturbilder, kan man bli med på fotosafari med en lokal guide. Der kan man sikre seg morsomme minner fra turen. Området har et rikt og variert dyreliv og fugleliv.

De merkede turstiene i området er av varierende lengde, og noen av dem passerer kjente kulturminner. Man kan lære mer om historie og geologi mens man nyter den vakre naturen. Naturen kan også oppleves fra hesteryggen, eller med hest og kjerre. Det arrangeres familievennlige turer basert på deltakernes erfaring og alder. Området er velegnet for sykkelturer, enten man vil sykle langs kanalen eller i skogen. Sykkelturen kan kombineres med en båttur. Padling med kano og kajakk er også en fin aktivitet for alle som liker naturen. Padleturene kan kombineres med en reise med en av rutebåtene. Telemark Adventure byr på aktiviteter som rappellering, padling, sykling og overlevelseskurs. Bading og sportsfiske er andre populære aktiviteter.

Dalen byr på noe for de fleste, enten de foretrekker rolige turer, eller mer utfordrende langturer. En tur på Telemarkskanalen er også en vakker opplevelse som man bør få med seg. Dalen er omkranset av bratte fjell, og har sitt eget fjordlandskap. Telemarkskanalen og Dalen Hotell trekker flest turister, men den dramatiske naturen er også populær blant de tilreisende.