Dalen ligger i Tokke kommune i Telemark. Tettstedet har rundt 580 innbyggere, og ligger ved innsjøen Bandak. Dalen er den vestlige enden av Telemarkskanalen, og det er nettopp Telemarkskanalen som trekker flest turister til området.

Det berømte Dalen Hotel er fra 1894, og er et kjent overnattingssted blant de tilreisende. Hotellet er tegnet av Haldor Larsen Børve, og er bygget i overdådig, romantisk stil. Hotellet er utsmykket med dragehoder, tårn, spir, altaner, utspring og gesimser, og kalles Eventyrhotellet. Hotellet ble tidlig tatt i bruk av kongelige og europeiske adelige som valfartet til stedet på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet.

Eidsborg stavkyrkje er fra 1200-tallet, og er en av de store attraksjonene i området. Grimdalstunet er et fredet gårdstun med hus fra middelalderen. Gården var barndomshjemmet til billedhogger Anne Grimdalen, og gårdstunet inneholder også et skulpturhus med noen av Anne Grimdalens arbeider. Kjente kunstnere stiller ut verkene sine her hver sommer. Vest-Telemark museum og Åmdals verk gruver er andre populære attraksjoner. Gruvemuseet har både geologiutstilling, merkede stier, gruvepark, kafé og salg av suvenirer. Den lille husmannsplassen Rui er også en turistattraksjon.

Ravnejuvet har vært en turistattraksjon i mer enn 100 år. Det 350 meter høye stupet ligger omtrent 15 km fra Dalen. Brynesteiner fra Eidsborg ble brukt som kastevåpen allerede for 1000 år siden. Brynesteinsbruddet har forsynt skogbruk og handverk i inn- og utland med brynesteiner helt til nyere tid. Blant håndverksproduktene man kan kjøpe i området, er kniver og sølvsmykker. Tokke kommune har også en rik kulturarv, og tradisjonsmusikken og folkedansen videreføres av ungdommene.